Slechthorend of doof in tijden van mondmaskers: maak jezelf zichtbaar
Mondmaskers zijn het nieuwe normaal. Ook voor de meer dan 600.000 Vlamingen die doof of slechthorend zijn. Daarvan communiceert bijna 99 procent in gesproken taal. Zij maken gebruik van allerhande hoorhulpmiddelen om te kunnen blijven functioneren.
Kleine kanttekening: een hoortoestel werkt niet zoals een bril en is bovendien in veel gevallen onzichtbaar. Dit zal bij slechthorende/dove mensen nooit het normale gehoor vervangen. Liplezen en een aangepaste communicatie als aanvulling zijn dan ook nodig. 

Wat kan je nu precies doen om communicatieproblemen zo veel mogelijk te vermijden? AHOSA vzw geeft je enkele tips om je als slechthorende/dove persoon kenbaar te maken. 

Button
Een aantal jaren geleden nam AHOSA vzw het initiatief om samen met Printhut een button te ontwerpen die slechthorende personen kunnen dragen. 


Mondmasker met bedrukking
Printhut maakt bedrukte mondmaskers voorzien van de print 'ik liplees en versta je niet met een mondmasker' of 'ik versta je niet, doof' met universeel symbool voor slechthorend en doof. Je kan ook zelf je kleur en opschrift kiezen.
 

Bedruk je herbruikbare mondmasker zelf
Heb je zelf al je eigen herbruikbare mondmasker, dan kan je bij Printhut de opdruk naar keuze bestellen en zelf je eigen mondmasker bedrukken met behulp van een strijkijzer.
 

Sticker met universeel doof / slechthorend symbool voor op wegwerpmondmaskers
Wegwerpmondmaskers kan je voorzien van deze ronde stickertjes met universeel doof/ slechthorend symbool, zodat mensen rondom je weten dat ze niet verstaanbaar zijn met mondmasker op. Deze worden gemaakt bij Printhut.
 

Blijf op de hoogte
AHOSA vzw werkt rond één thema: slechthorendheid/doofheid. Hierbij wordt één doel beoogd: inclusie van slechthorende/dove mensen die communiceren in gesproken taal in de samenleving. Op de website www.ahosa.be is er een speciale coronapagina online gezet met meer info rond communicatie, mondmaskers, audiologie, …
 

CONTACT

OCMW BREDENE

INTRANET