STUDENTEN NEMEN OVER...
In het kader van een leerwerkstage zijn studenten van het 3de jaar verpleegkunde van het Vesaliusinstituut te Oostende op maandag 5 maart 2012 gestart met de tijdelijke overname van een volledige afdeling RVT in het Woonzorgcentrum Wackerbout Bredene. Het opzet is uniek voor de regio. 16 studenten maken op deze manier in realiteit kennis met het runnen van een afdeling van een rust- en verzorgingstehuis.

Gedurende 2 weken zullen de derdejaars studenten verpleegkunde van 6.45 u tot 21.15 u eigenhandig instaan voor het volledige takenpakket op de afdeling RVT1. Dit omvat ondermeer de verpleegkundige verzorging van de bewoners, contacten met artsen en het uitvoeren van hun opdrachten, organiseren en uitvoeren van de hoteltaken, animatie, enz. Ze hebben hiertoe de 30 residenten op de afdeling verdeeld in 2 groepen die verzorgd worden door 2 zorgteams, elk onder leiding van een student/hoofdverpleegkundige.  Dit gebeurt uiteraard onder begeleiding en toezicht van de ‘echte’ verpleegkundigen en verzorgenden van RVT1. Ter voorbereiding liepen ook alle deelnemers 14 dagen voorafgaand aan de start stage in de instelling. Het is de bedoeling hen als het ware een eerste 'echte' werkervaring te laten opdoen en hen te enthousiasmeren om te solliciteren in de instelling.

Om het project af te sluiten zullen de studenten een feestnamiddag organiseren voor de bewoners van de afdeling. Op zondag 18 maart zal er hopelijk met een goed gevoel kunnen worden teruggeblikt op een geslaagd project. Dit zowel voor de studenten als voor de betrokken medewerkers van het WZC Wackerbout.

Het project is dit jaar aan haar tweede editie toe en is een mooie samenwerking tussen een verzorgingsinstelling en een opleidingsinstelling. De projectleiders slaagden erin om een concept uit te werken resulterend in een win-win situatie.
De verantwoordelijken van het WZC Wackerbout vonden dat dit project een belangrijke input leverde aan hun sterkte-zwakte-analyse. De cursisten vonden dat zij geconfronteerd werden met alle zorgtaken inherent aan een afdeling en hadden er veel van opgestoken. De bewoners zelf en hun familie waren blij met de extra aandacht die ze gekregen hadden.
 
We zijn benieuwd naar de reacties dit jaar. Wordt vervolgd...
 

CONTACT

OCMW BREDENE

FOTOGALERIJ

OCMW Bredene


bekijk alle foto's

INTRANET