RUIM 58% VAN DE GEZINNEN STAPT OVER NA GROEPSAANKOOP EN BESPAART GEMIDDELD 278 EURO
Maar liefst 26.080 gezinnen (zo’n 58,5 %) gingen effectief in op het aanbod van de winnende energieleveranciers van de groepsaankoop groene energie en gas die de Provincie West-Vlaanderen organiseerde. Daarvan stapten 19.719 gezinnen (65,14 %) nooit eerder over naar een andere leverancier. De hoogste besparing bij de gezinnen bedraagt 1.762 euro, de gemiddelde besparing 278 euro.

Maar liefst 44.553 gezinnen schreven zich vrijblijvend in voor de groepsaankoop groene energie en gas van de Provincie West-Vlaanderen. Dit is bijna 9 % van alle West-Vlaamse gezinnen. Op maandag 6 februari vond de online-veiling plaats.
Essent bood de laagste prijs aan voor de combinatie groene elektriciteit/gas, 33,49 % onder de marktprijs (*). Lampiris bleek het beste bod klaar te hebben voor groene elektriciteit: 15,18 % onder de marktprijs (*).

Van 3 november 2011 tot en met 5 februari 2012 konden particulieren zich vrijblijvend en gratis via de website www.samengaanwegroener.be of via een papieren formulier (in een infoloket) registreren voor de groepsaankoop elektriciteit en/of gas. Door een groot volume gezamenlijk aan te kopen via een openbare veiling kon een gunstigere prijs worden bedongen dan bij een individuele overstap. Tegelijk werd ook het milieu niet vergeten, want het provinciebestuur koos voor 100 % groene stroom.

Binnen de twintig dagen kreeg elke ingeschrevene voor de groepsaankoop een persoonlijk resultaat en kon hij/zij kiezen om de overstap naar de nieuwe leverancier wel of niet te maken. Deelnemers konden overstappen tot 19 maart 2012.

Ook groepsaankoop voor bedrijven was een succes
De Provincie West-Vlaanderen was ook de eerste Vlaamse Provincie die de groepsaankoop groene stroom en gas ook gratis voor ondernemingen met een beperkt verbruik organiseerde.
2172 ondernemingen met een beperkt verbruik (tot
25.000 kWh per jaar voor elektriciteit en tot 50.000 kWh per jaar voor gas) schreven zich vrijblijvend in. 491 bedrijven (22,6 %) gingen in op het voorstel van Essent voor groene elektriciteit (al dan niet in combinatie met gas). Gezien de soms hogere verbrekingsvergoedingen, een goed resultaat.

Ook bedrijven met een hoger verbruik (vanaf 25.000 kWh voor elektriciteit en 50.000 kWh voor gas) konden deelnemen aan een groepsaankoop voor groene stroom en gas. Daarvoor konden ze terecht bij de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij. Deze bedrijven dienden een bijdrage (volgens jaarverbruik) te betalen om deel te nemen aan deze groepsaankoop. 149 dergelijke bedrijven namen deel aan deze groepsaankoop.

Ondersteuning door alle West-Vlaamse gemeenten
Maar liefst alle West-Vlaamse gemeentebesturen ondersteunden de actie. Er werden 50 infoavonden georganiseerd op tal van plaatsen in de provincie en 74 infoloketten waren ter beschikking van geïnteresseerden. Daarnaast konden burgers terecht op de gratis infolijn op 0800 18 711 of hun vraag stellen via mail naar samengaanwegroener@west-vlaanderen.be.

De groepsaankoop via de Provincie West-Vlaanderen krijgt een vervolg
Gezien het grote succes wordt in 2013 opnieuw een groepsaankoop georganiseerd. Wie liever niet wacht, kan deelnemen aan de groepsaankoop van Oost-Vlaanderen (inschrijven tot 6 mei 2012) via www.samengaanwegroener.be (doorklikken via het logo van Oost-Vlaanderen). Het is geen probleem om als West-Vlaming deel te nemen aan een groepsaankoop georganiseerd door een ander provinciebestuur.
Wie op de hoogte gehouden wil worden van de volgende groepsaankoop van de Provincie West-Vlaanderen kan zich registreren via www.west-vlaanderen.be/samengaanwegroener.
Ondernemingen met een beperkt verbruik, kunnen dit jaar nog deelnemen. Op 6 augustus wordt er voor deze groep een nieuwe veiling georganiseerd. Inschrijven voor deze veiling kan tot 5 augustus via www.samengaanwegroener.be (doorklikken via logo West-Vlaanderen – ‘professionele contracten met beperkt verbruik’).

Groepsaankopen groene energie in Oost-Vlaanderen en Antwerpen
De inschrijvingen voor de groepsaankoop in West-Vlaanderen kenden een nog groter succes dan in Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Bij de groepsaankoop groene energie die de Provincie Antwerpen in 2011 organiseerde, bespaarden deelnemers gemiddeld 320 euro. Meer dan 40.000 gezinnen schreven zich in en 56,5 % daarvan (22.963) ging ook effectief in op het aanbod van de winnende energieleveranciers.
In Oost-Vlaanderen vond de veiling plaats op 1 juni 2011. Daarvoor werden bijna 30.000 inschrijvingen genoteerd, 10.397 gezinnen stapten over. In Oost-Vlaanderen bespaarden de deelnemers gemiddeld zo’n 236 euro.

(*) De besparing is berekend op de prijs die de 3 grote energieleveranciers Nuon, Luminus en Electrabel vroegen voor energie op het moment van de veiling.

 

CONTACT

OCMW BREDENE

FOTOGALERIJ

OCMW Bredene


bekijk alle foto's

INTRANET