ZWEMMEN MET BEWONERS WZC WACKERBOUT
Watergewenning voor senioren. Samen met bewoners van het WZC Wackerbout deed het animatieteam de eerste stappen in het zwembad op zoek naar waterpret en herinneringen aan vroegere wateravonturen. Waarom nu eigenlijk zwemmen met senioren?
Op vrijdag 25 april 2014 namen we voor het eerst een duik in het Bredense Zwembad. Als eerste kwamen de bewoners aan beurt die een duik in het zwembad hadden geuit als hartenwens. In samenspraak met het Bredense zwembad ging deze zwemsessie door op vrijdag tussen 15h en 16h tijdens het seniorenzwemmen. Er kon gebruik gemaakt worden van de zwembadlift waarmee de deelnemende bewoners in het water gingen. Het was een groot succes en zal vervolg krijgen. Het voorstel is er om voortaan één keer in de maand een zweminitiatie te organiseren tijdens het voorjaar en in de zomer.
 
Zwemmen voor senioren is ideaal voor het verbeteren van de conditie, het verhogen van de mobiliteit en het verbeteren van de bewegingsmogelijkheden van gewrichten. Handelingen als bukken, zitten, opstaan, traplopen en aan- en uitkleden zullen op den duur beter gaan.

De voordelen nog eens op een rijtje:

  • Bewegen tegen de waterdruk in, werkt spierversterkend. Het is echter niet belastend voor beenderen en gewrichten omdat het lichaamsgewicht mee door het water wordt gedragen.
  • Het bewegen in het water geeft psychische ontspanning.
    Enerzijds is het relaxerend en anderzijds is het niet beangstigend daar men geen gevaar loopt tijdens de bewegingen om te vallen.
  • Zwemmen draagt bij tot de beweeglijkheid van de gewrichten. Tijdens het bewegen in het water rust minder lichaamsgewicht op de beenderen en gewrichten wat eveneens resulteert in een grotere lichamelijke fitheid en vitaliteit in het dagelijks leven.
  • In het water echter is er geen schokbelasting die door je spieren, pezen, banden en gewrichten moet worden opgevangen. Je kan dus onbelast en zonder pijn bewegen.
  • Het regelmatig zwemmen remt volgens onderzoek in zekere mate het verouderingsproces af. Is ten zeerste aan te raden voor reuma en artrosepatiënten.
De bedoeling is steeds om de bewoner een” zinvol leven” te bezorgen en kwaliteit toe te voegen aan de “leef-tijd” gedurende zijn verblijf in het woonzorgcentrum. Elke bewoner benaderen we in zijn individuele behoeften en verwachtingen.


 

CONTACT

OCMW BREDENE

FOTOGALERIJ

OCMW Bredene


bekijk alle foto's

INTRANET